· Síndrome de l´ articulació tempo-mandibular
· Fractures
· Luxacions
· Bruxisme
· Artritis
Totes aquestes alteracions es caracteritzen per;
· Dolor
· Inflamació
· Limitació de la mobilitat articular
· Desequilibri muscular.
SÍNDROME DE LA ARTICULACIÓ TEMPO-MANDIBULAR
És un estat dolorós que afecta a l´ articulació tempo-mandibular encarregada de permetre els moviments de la boca. La malaltia afecta als músculs que envolten l´ articulació i els de la columna cervical. Aquest síndrome es caracteritza perquè causa diferents tipus d´ alteracions a més de les esmentades anteriorment:
· Espasmes musculars
· Chasquidos al moure l´ articulació
· Sensació de bloqueig
· Limitació del moviment
Moltes vegades la causa exacta del síndrome no és clara. Les possibles causes inclouen:
- Tensió excessiva.
- Alineació dental defectuosa.
- Moviment desequilibrat de la articulació.
- Posició o desplaçament anormal de la articulació mandibular o del disc.
- Inflamació de la articulació.
- Moviment excessiu o limitat .
- Lesiones traumàtiques de mandíbula o cara.
Els factors que poden donar lloc a aquests tipus d´ alteracions poden ser; l´ estrés, hàbits orals inadequats,), la edat (processos degeneratius en la persona adulta), diferents tipus de patologies (fibromialgia, artritis)o dentadures postisses mal alineades.
Tot i que, normalment, són els fisioterapeutes els encarregats de treballar i rehabilitar aquest tipus d´ alteracions, els logopedes també fem servir mètodes adequats per aconseguir la descontracturació i relaxació d´ aquests músculs per tal que hi hagi una bona mobilitat de tota la zona orofacial i, d´ aquesta manera, millorar les funcions que puguin estar alterades a causa d´ aquesta alteració. Tot això permetrà que, la persona afectada, pugui realitzar funcions bàsiques, com ara, menjar i parlar, de forma natural i sense dolor.
Com treballem els logopedes aquest tipus de disfuncions?
El treball de rehabilitació en aquests casos és senzill, ja que, el que fem és realitzar un massatge orofacial, és a dir, intentem relaxar el màxim possible els músculs de la cara i els de la boca, tant externa com internament. Moltes vegades passa que, un gran esforç, una situació d´ estrés, el bruxisme nocturn, etc, ens deixa bloquejats i, aquest tipus de bloqueig pot manifestar-se de moltes maneres, entre les quals trobem aquest sídrome de l´ articulació tempo-mandibular que pot fer que, un matí al llevar-nos, ens adonem que no podem obrir la boca. És aleshores quan hem de procurar rehabilitar i relaxar tota aquesta tensió.
La rehabilitació de les Articulacions Tempo-mandibulars (ATM) dependrà del grau de tensió que presenti el pacient i , de com aquest, va evolucionant al llarg de les sessions.
A l´ inici del tractament és recomanable realitzar 2 sessions setmanals de mitja hora cada una. A mida que l´ alteració i el dolor desapareguin, les sessions s´ allargaran en el temps.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada