Intervenció logopèdica en Parkinson



La Malaltia de Parkinson (MP), és una malaltia que afecta al  sistema nerviós, es produeix quan algunes cèl·lules nervioses de la substància negra moren o es deterioren. Normalment, aquestes neurones produeixen dopamina, que és el missatger químic encarregat de transmetre les senyals entre la substància negra i el cos estriat (principal via d’entrada d’informació cap als ganglis basals, associats als moviments voluntaris).
Aquesta pèrdua de dopamina fa que les cèl·lules nervioses actuïn sense control, deixant al pacient incapacitat per dirigir o controlar els seus moviments de forma normal. La causa de la pèrdua cel·lular és encara desconeguda.
Aquesta malaltia és crònica i progressiva, per tant persisteix en un llarg període de temps i els símptomes van empitjorant amb aquest. La MP representa el segon trastorn neurodegeneratiu per la seva freqüència, situant-se únicament per darrere de la malaltia d’Alzheimer.
Els símptomes de la MP es manifesten quan ja s’ha produït una important pèrdua d’aquestes neurones encarregades de controlar i coordinar els moviments i el to muscular. Els símptomes principals que s’observen en els pacients afectats per Parkinson són:
-   Tremolor de les mans, braços, cames, mandíbula i cara, tremolors lentes i rítmiques. Predominen en repòs i disminueixen al fer un moviment voluntari.
-       Rigidesa muscular de les extremitats i el tronc, hipertonia muscular.
-       Bradicinèsia, lentitud de moviments voluntaris i automàtics.
-       Falta d’expressió a la cara.
-       Escriptura lenta i petita (micrografia).
-       Anomalies posturals, inclinació del tronc i el cap endavant, colzes i genolls com encongits. Inestabilitat postural o coordinació o balanceig afectats. Reflexes alterats.
-       Anomalies per caminar, marxa lenta, arrossegant els peus.

Cóm es realitza la intervenció logopèdica en pacients amb MP?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada